måndag, maj 26, 2008

Sören sviker

Sören Wibe var tidigare ordförande i föreningen ”socialdemokratiska EU-kritiker”. Under många år kritiserade han med förtjänst partiets naiva syn på EU. För en tid sedan lämnade han emellertid socialdemokraterna med buller och bång i artikel på DN-debatt. Jag beklagade det beslutet. Sedan dess har det spekulerats vilt åt vem han skulle erbjuda sina tjänster. Idag kom beskedet: han blir, tillsammans med Agneta Eriksson, junilistans nya partiledare.

Junilistan är kritisk till EU:s nuvarande utveckling. Men inte från vänster. Junilistan är tvärtom ett litet ekonomistiskt mitten-högerparti. Dess EU-kritik är uppenbart väsenskild från vänsterns, som aldrig har präglats av isolationism eller bristande vilja till samarbete. Denna handlar istället om formerna, villkoren, för ett sådant samarbete. Den påpekar att EU av idag är ett borgerligt och odemokratiskt projekt, där en kommission och en författningsdomstol besitter alldeles för mycket makt på grund av en liberalkonservativ konstitution. Den ställer sig frågande till hur socialdemokrater kan acceptera denna konstruktion på EU-nivå men inte i Sverige.

Sören Wibe sviker dessa ideal när han lämnar socialdemokraterna för junilistan. Han inträder i ett sällskap bestående av många uttalat liberala och konservativa politiker. Hade han menat allvar med sina demokratiskt socialistiska värderingar hade han antingen stannat kvar eller gått in i vänsterpartiet. Nu försitter han istället alla möjligheter till en konstruktiv vänsterpolitik. Det är oerhört trist.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Påstående i bloggtexten: "Junilistan är kritiskt till EU:s nuvarande utveckling. Men inte från vänster. Junilistan är tvärtom ett litet ekonomistiskt mitten-högerparti"

Detta påstående stämmer inte. Junilistans företrädare är av blandad politisk bakgrund, såväl socialdemokrater som moderater och sympatisörer med bakgrund inom samtliga riksdagspartier. Junilistan röstar konsekvent nej till alla förslag som borde ligga utanför EU:s inflytande.

Junilistan stödde till exempel den så kallade värdlandsprincipen vid behandlingen av tjänstedirektivet, dvs. att svenska regler skall gälla för samtliga löntagare som arbetar i Sverige (oavsett om man är svensk medborgare eller kommer från annat land), inte ursprungslandets regler.

Daniel sa...

Junilistans valmanifest 2006 var uttalat borgerligt. Man strävade efter sänkta skatter, avdrag för hushållsnära tjänster och en "förändrad" arbetsrätt.

Jag vet både vad tjänstedirektivet är och hur junilistan röstade i fråga om detta. Den sammanvägda bedömningen blir ändå, ända tills motsatsen bevisas, att partiet hör hemma till höger om mitten. Fråga du Torbjörn Aulin, Åsa Sundh, Leif Danielsson, Birgitta Swedenborg och den till det delade ordförandeskapet nyligen föreslagna Annika Eriksson om deras position på högervänsterskalan.

Samtliga dessa, en majoritet i nuvarande styrelse, har sin bakgrund i moderaterna respektive kristdemokraterna och folkpartiet.

Att Sören Wibe vill blanda sig i detta är för mig obegripligt - lika märkligt som socialdemokraternas nuvarande EU-politik.