onsdag, januari 31, 2007

Ynkligt, Ylva!

För ungefär en vecka sedan intervjuades LO-förbundet Kommunals ordförande Ylva Thörn i sydsvenskan. Då sade hon att hon inte motsätter sig den borgerliga regeringens skrotning av stopplagen. Hon går till och med så långt som att beskriva stopplagen som "principiellt felaktig". Och visst, för en moderat eller kanske en kristdemokrat är den det. Men verkligen inte för en socialdemokrat, åtminstone inte i min tankevärld.

Som vanligt är det ytterst svårt att få några konkreta argument till varför det är så bra med privata sjukhus. Ylva Thörn nämner inga. Hon nöjer sig med löst prat om "ökad produktivitet" och "mer vård för skattepengar". Men det hon inte har förstått är att dels är vård och omsorg inte som vilken marknad som helst - man kan likna inte vårdproduktion med tillverkning av mobiltelefoner - och dels finns det inga säkra bevis för att det blir "mer vård...". Snarare pekar forskningsresultaten på motsatsen. Både av rättvise- och ekonomiska skäl är det således rationellt att värna offentlig vård. Och som socialdemokrat är det, menar jag, närmast en skyldighet att värna gemensam egendom. Varför skall vi sälja ut och varför skall vi tillåta privata aktörer att göra sig en hacka på våra skattepengar?

Därmed inte sagt att vi inte behöver utveckla den offentliga vården - både ur patient- och arbetsmiljösynpunkt. De anställda måste få ökat inflytande och patienter måste kunna få vård i tid. Här finns mycket att göra och mycket som kommer att kosta pengar. Men hellre lägga skattepengar på det än att ge dem till vårdföretagsägare - även om det innebär att dessa inte skulle ha råd med vare sig TV-licens eller barnflicka!

Inga kommentarer: