fredag, januari 19, 2007

Göran Hägglund och systemskiftet

Jag hyser stor respekt för den svenska väljarkåren. Dess beslut den 17 september ifjol skall respekteras. Men nog hade man önskat, när man ser opinonsmätningar som vittnar om en historiskt dåligt start för den ny regereringen och en likaledes historiskt stark upphämtning för den förlorande sidan, att de som nu tänkt om hade tänkt till före valet. Och man hade definitivt önskat att massmedia inte varit så borgerlig. De invaggade många i tron att en borgerlig regering skulle vara en bättre socialdemokratisk regering än den då sittande. Men så blev det ju inte. Och det var vi många som påpekade.

För det bör man veta att systemskiftet har bara börjat. Socialminister Göran Hägglunds beslut att göra det möjligt för riskkapitalister att köpa sjukhus är det andra steget efter försämringarna i A-kassan. Hans beslut är både historiskt och förfärligt. Det finns inga som helst bevis för att det kommer att medföra några positiva effekter. Forskning från USA uppvisar tydliga resultat: privata sjukhus och vårdinrättningar demonstrerar inte bättre behandlingsresultat (i många fall sämre!) och de gör det till en uppemot tjugo procent högre kostnad än offentliga diton. Däremot talar skillnaden i hälsa mellan klasser (d.v.s. socioekonomiska grupper) sitt tydliga språk i länder som präglas av privat vård. Alla har inte tillgång till den bästa vården, och många tvingas gräva djupt i plånböckerna för att bli behandlad.

Som de flesta vet är privatkapitalismens enda egentliga syfte att generera vinst åt sina ägare. Detta gäller också för de företag som bedriver sjukhusvård: de "måste" gå med vinst. Problemet är bara att eftersom det är skattepengar som fortsatt skall bekosta vården är det skattepengar som skall betala den vinsten. Ja, du läste rätt. Det är du och jag som skall finansiera VD:arnas fallskärmar och bonusavtal. Och så har borgarna mage att påstå att vi socialdemokrater är oaktsamma med skattemedel!

Summa summarum: Göran Hägglunds beslut saknar andra motiv än det ideologiska. Det är nyliberalism och kapitalism som är hans och regeringens ledstjärnor. Och det är vi vanliga som får betala priset för det med sämre hälsa och dyrare vård. Inte särskilt smart egentligen, eller hur?

Nedan följer några referenser från några av de nordamerikanska vetenskapliga studier som understödjer mina argument om att privat vård inte är bättre och billigare utan snarare sämre och dyrare. Jag skulle vilja veta vilken (om någon) forskning Göran Hägglund stödjer sig på.

1: Canadian Medical Association Journal, maj 2002, sid. 1399-1406.
2: Canadian Medical Association Journal, juni 2004, sid. 1817-24.
3: American Journal of Public Health, september 2001, 1452-55.
4: Medical Care, maj 2004, sid 432-8.

Inga kommentarer: