fredag, augusti 29, 2008

Rapporter om McCains vice: Det blir en kvinna!

Uppdatering: Rapporterna var sanna; Sarah Palin Blir McCains vicepresidentkandidat!

I och med att Obama valde Biden framför Clinton som vicepresidentkandidat öppnade han dörren för McCain att på en gång vända upp och ned på valkampanjen. Genom att välja en kvinna skulle McCain skriva ett helt nytt kapitel i den amerikanska politiska historien (1), och också kunna tilltala bland andra de kvinnor som tidigare stött Clinton men hittills inte sällat sig till Obama.

Hittills har ingenting talat för att McCain skulle välja en kvinna; troliga kandidater har istället varit hans motståndare från premiärvalen, Mitt Romney, guvernören från Minnesota och Louisiana, Tim Pawlenty respektive Bobby Jindahl. Men idag har det kommit en obekräftad rapport om att McCain har utsett den populära och konservativa republikanska Alaskaguvernören Sarah Palin. Hon är dessutom ung - med sina 44 år till och med yngre än Obama - och bara inne på sin första ämbetsperiod.

En amerikansk journalist skrev tidigare i veckan att i detta val, som demokraterna med tanke på det politiska läget verkligen borde vinna, är Obama just den kandidat som råkade förlora, medan det för republikanerna och McCain vär tvärtom. Och vem vet egentligen nu hur det kommer att gå?!

(1) Visserligen har redan en kvinna varit nominerad till vicepresidentposten: år 1984 var demokraten Geraldine Ferraro demokraternas kandidat.

Inga kommentarer: