onsdag, augusti 20, 2008

Obama väljer Clinton till vice

Det förutspår de grönas före detta presidentkandidat, Ralph Nader, i en intervju. Han säger att det vore dumt att välja någon annan och tillägger att han inte tror att Obama är dum.

Argumenten för Clinton är flera - kompetens, erfarenhet, politisk uthållighet, för USA progressiva idéer vad gäller finans- och socialpolitik - men det kanske viktigaste är att Obama har problem med att få helhjärtat stöd av sitt parti. Bara 75 procent av de registrerade partisympatisörerna säger sig vilja rösta på honom. Över hälften av den "saknade fjärdedelen" är gamla Clintonsupportrar som vägrar att gå över till hans läger. De flesta av dessa finns, troligen, i enormt viktiga delstater som Ohio, Pennsylvania och Florida. Gruppen utgörs huvusakligen av vita, medelålders och äldre personer från arbetareklassen.

Nader drar i intervjun paralleller till presidentvalet 1960, då Kennedy besegrade Nixon med ytterst liten marginal - och hade förlorat om det inte vore för att han till sist valde Texassenatorn och den tidigare rivalen om presidentkandidaturen Lyndon B Johnson som parhäst. Johnson såg nämligen till att Texas röstade demokratiskt det året.

De senaste två veckorna har John McCain krupit allt närmare Obama och nu leder republikanen i flera viktiga swingstates. Det som tidigare såg ut som en liten men stabil ledning för Obama har försvunnit. Trenden är oroande, för vi såg samma sak hända 2005. Kerry ledde med ca fem procentenheter fram till den 20 augusti då Bush närmade sig för att i månadsskiftet ha ryckt åt sig ett övertag Kerry aldrig hann ifatt.

Då opinionsmätningarna visar att andelen registrerade demokrater är rejält mycket större än andelen registrerade republikaner vore det oklokt av Obama att inte ta alla chanser att läka partiet, att få en vicepresidentkandidat som kan ro hem Ohio, Pennsylvania och kanske också Florida och - möjligen - även Indiana. Clinton är granskad sedan tidigare - media vet var de har henne. Dessutom visade en opnionsmätning den 15 juli i år att Clinton vore en starkare kandidat mot McCain. Hade valet handlat om dem skulle 50 procent ha röstat på Clinton och bara 43 procent på McCain.

Och om någon nu frågar henne om hon fortfarande tycker att hon vore en bättre presidentkandidat än Obama kan hon ju alltid svara att hon definitivt är en bättre vicepresidentkandidat...

PS Det måste tilläggas, för nyanseringens skull, att Clinton som vicepresident är en rejäl högoddsare. Senatorer som Joe Biden, Evan Bayh och guvernörer som Kathleen Sebelius och Tim Kaine ligger betydligt bättre till. Något som talar för Clinton är emellertid att att Obama dröjer in i det sista med att presentera sin kandidat - kanske håller han på att diskutera detaljerna med Clinton? Det blir enligt amerikanska media nu i helgen som det hela avslöjas. DS

Inga kommentarer: