onsdag, augusti 16, 2006

”Om jag får bestämma så, men mina kollegor håller inte med”

I dagens ekointervju gav Lars Leijonborg helt andra budskap än Fredrik Reinfeldt gjorde i gårdagens. Reinfeldt svarade, i enighet med vad medierna rapporterat, att fastighetsskatten ska slopas. Moderaternas lösning på detta är att istället införa en fastighetsavgift, som då kommer att vara samma för alla hushåll. Det kan ju låta sympatiskt, men konsekvensen av detta skulle ju bli att det är de som har köpt dyra hus kommer att få lägre kostnader, medan de som köpt billiga hus kommer att få betala mer… Med andra ord en politik som kommer gynna de redan ekonomiskt gynnade och missgynna de missgynnade.

Leijonborg svarar istället att alliansen inte har lovat att slopa fastighetsskatten, utan att man har sagt att den ska slopas om man hittar en ansvarsfull finansiering av detta. Någonting han påpekar att man inte gjort än så länge.

Sedan handlade det om sänkt sjukersättning. Leijonborg menar att uträkningar som Folkpartiet gjort visar att folk inte kommer kunna leva vettigt på mindre än 80% av sin inkomst. Därför vill Folkpartiet inte sänka sjukersättningen, vilket han håller på att övertala sina kollegor om – han har dock inte kommit särskilt långt med detta. Och så lämnar han öppet för att det är ju mycket möjligt att de inte klarar av att hålla finanserna och att de därför kommer att behöva sänka i alla fall – så han erkänner i alla fall att de kanske inte är jättebra på att ta hand om pengar…

Reinfeldt sa igår att Moderaterna inte var intresserade av att ändra i arbetsrätten, eftersom de tycker att den fungerar bra som den gör idag. Leijonborgs kommentar till det hela är att det låter ju märkligt, eftersom Moderaterna precis som Folkpartiet och Centern har en hel del förändringsförslag vad gäller arbetsrätten.

På frågan vad Leijonborg tycker om kommunal föräldrapenning (eller vad det nu heter, sånt man vill ge till hemmafruar som tar hand om sina barn) svarar han att det är dumt att låta kommunerna ta hand om det, för då finns risken att kommunerna inte bygger ut dagis som sig bör. När han återigen fick frågan om vad han tycker om den här typen av ersättning, svarade han att det ska tas på statlig nivå. När han fick frågan en gång till (eftersom han ännu inte svarat på den) svarade han att den ska tas på statlig nivå.

Medan Reinfeldt hela tiden var noga med att påpeka att det i princip inte skulle vara någon skillnad mellan hans politik och den nuvarande regeringens – ni vet det där med att (m) alltid kommer att matcha (s) resurser till vård, skola omsorg – så ställde sig Leijonborg på ett liknande sätt inte jättelångt ifrån regeringen i sin retorik. Han tyckte givetvis att det var lite märkligt att Reinfeldt lät ett annat parti styra hans, men själv sa han att han tycker att regeringens politik på diverse områden var bra, men att det var vissa detaljer som borde ses över. Och sen hintade han om stora förändringar inom arbetsrätt, utrikespolitik mm mm.

För er som verkligen tror att alliansen är överens om saker, så kan jag verkligen rekommendera er att lyssna på de här intervjuerna. Klicka här för att komma till dem.

Inga kommentarer: