måndag, augusti 07, 2006

Centerpartiet den borgerliga alliansens ”gröna samvete”?

Man kan ju nu fundera över om Centern inte grämer sig över att de slutade vara emot kärnkraften? ”Det har ju ändå inte hänt så mycket, så det är lika bra att lägga ner det kravet”, tyckte de nån vecka innan Forsmark fick stänga två reaktorer för att härdsmälta var nära. Härdsmälta, som absolut inte skulle kunna hända i Sverige – vi ar det så säkert här. Moderaterna vill inte genomföra någon ordentlig utredning om vad det egentligen var som hände på kärnkraftsverket och hetsar mot regeringen för att ta reda på vad som kommer att hända med kärnkraften den kommande mandatperioden om det blir en fortsatt vänsterregering; och de hetsar för att de tycker att det var fel att stänga ner reaktorerna som höll på att smälla? Vad hade ”alliansen” gjort i ett sådant läge, kan man undra? Låtit det smälla?
Orsakerna att leta alternativa energilösningar är många:

  • Härdsmälta (kanske det minst allvarliga)
  • Oävna förhållanden vid utbrytandet av uran (som Nils påpekar)
  • Slutförvaring av kärnavfallet. Som det är idag har vi tydligen ett mycket säkert tillvägagångssätt, som går ut på att vi kapslar in avfallet i koppar. Problemet med detta är att koppar börjar bli en bristvara, vilket gör att priserna på detta säkra material stiger alltmer och snart kommer det att vara för dyrt att använda sig av det i kärnavfallshanteringen.
  • När vi lite rikare länder väljer att utveckla kärnkraften sätter det även normen för hur fattigare länders energiproduktionsutveckling ska se ut. Fler länder kommer att ha en utvecklad kärnkraft, vilket innebär att fler länder kommer att ha kapacitet att snabbt trolla fram lite kärnvapen. Det är dåligt.

Jag undrar om det kändes bra för Centern att släppa det krav som de ställt i så många år, bara för att det skulle se bra och överenskommande ut inom alliansen? Jag undrar om det var lätt för dem att bara blunda för alla argument och helt plötsligt börja heja på en kärnkraftsutveckling? Jag undrar vad alla centerpartister ute i småkommunerna tycker om det här? Maud Olofsson menade att det ändå inte hänt någonting när det kommer till avvecklandet av kärnkraften, vilket är helt fel (hon verkar antingen vara allmänt dåligt påläst i de frågor hon pratar om, eller så spelar hon bara dum av någon märklig anledning). Vi har stängt ner reaktorerna på Barsebäck. Vi har inte lagt ner all kärnkraft än, för Socialdemokraterna inser att vi inte bara kan stänga all energiproduktion pang bom; vi måste stänga lite i taget, så att vi eftersom kan skapa plats för annan elproduktion. Att påstå att det inte har hänt någonting är ju bara korkat… Jag undrar om Centern på allvar tycker att de gör ett bra jobb som alliansens gröna samvete?

Inga kommentarer: