torsdag, juni 08, 2006

Kvotering i näringslivet

Regeringens utredare om könskvotering i bolagsstyrelser Catarina af Sandeberg presenterade på onsdagen sin rapport. I denna föreslås att statliga och börsnoterade bolag som inte senast år 2010 har minst 40% kvinnor i sina styrelser ska tvingas böta 150 000 kr. 40% kvinnor betyder 400 fler kvinnor än idag. Detta protesterar Svenskt Näringsliv mot och dess ordförande Michael Treschow utrycker sina farhågor om att detta kommer att tvinga företagen att anställda "kvinnor med något lägre kompetens". Inser karln vad han säger är min spontana reaktion? Skulle det inte gå att hitta 400 tillräckligt kompetenta kvinnor i Sverige av 2 777 401 st. i åldern 18-65? (SCB 31/12 -05) Tidningen Veckans Affärer har redan listat Sveriges 700 mest framgångsrika kvinnor, bara där borde man kunna fylla kvoten.

För att göra Treschows uttalande än mer verklighetsfrämmande intervjuar Aktuellt på SVT också chefsrekryteraren Ann Svärding. Svärding, som själv sitter i en börsstyrelse, jobbar med att hitta och föreslå lämpliga kandidater åt bolag som behöver nyrekrytera. Enligt henne brukar listan med förslag hon lämnar alltid innehålla namn på kvinnor med minst lika bra meriter och kompetens som männen, men trots detta så är det alltså männen som hittills i högre grad har anställs.

Jag tror att Svenskt Näringsliv och borgerligheten skjuter sig själv i foten med det här kvinnomotståndet. Svenska folket vet att deras argument rent ut sagt är skitsnack. Jag kan förstå att det inte är roligt för de första som "kvoteras in" (eller snarare äntligen släpps in) men samtidigt är jag övertygad om att det inom några år inte kommer finnas kvar något motstånd då skräckscenariot visat sig vara ogrundat. Istället kommer borgerligheten då med Moderaterna i spetsen istället låtsats som att de alltid varit för reformen, precis som de alltid gjort innan. Hur ofta hör man exempelvis idag om att Moderaterna varit emot allmän rösträtt, arbetslöshetsförsäkring, arbetsskydd, sjukförsäkring, lagstadgad semester, åtta timmars arbetsdag, MBL, folkpension och ATP för att bara nämna några reformer?

Inga kommentarer: