måndag, november 24, 2008

Fiske i grumligt vatten

”Fördomen ligger alltid på lut” sa Olof Palme en gång i ett anförande. Han fortsatte med att förklara roten till fördomen med följande ord.

"Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart. Rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt."

Inte helt förvånande har nu fördomen blommat ut hos privilegiebevararna, eller som de flesta kallar dem, Moderaterna. I
Göteborgsposten kan man läsa om att Moderaterna att alla som invandrar till Sverige ska skriva på ett kontrakt om svenska lagar och värderingar. Om man bryter mot kontraktet kan det påverka rätten till bidrag. Förslaget motiveras bland annat med att det gäller att vara tydlig med vilka regler som gäller i Sverige, när människor från olika kulturer samlas i samma land. Man vill överföra viktiga värderingar som exempelvis jämställdhet. Att skriva på ett kontrakt där man förbinder sig till att ha vissa värderingar är en helt absurd tanke. För att inte tala om de synpunkter man kan ha på ett dylikt förslag utifrån tankar om yttrande- och åsiktsfrihet.

Många nuvarande svenska medborgare delar inte värderingar av exempelvis jämställdhet – något som visar sig i den pågående diskrimineringen av kvinnor (bland annat i att kvinnor generellt sett har lägre lön). Ska vi dra in dessa människors rätt till olika former av ekonomisk ersättning också? Förslaget ger ett sken av röstfiske i grumligt vatten. Det borde räcka med att alla som uppehåller sig i landet ska följa gällande svensk rätt.
Att dela upp individer i grupper av nuvarande svenskar och invandrare gagnar varken integration eller jämlikhet. Det skapar bara sortering och spär på ytterligare förakt och fördomar. En sådan utveckling vill i vart fall inte jag se. Om man vill att alla människor ska ha lika förutsättningar måste man väl ändå, så långt det är möjligt, behandla alla människor lika.

1 kommentar:

Daniel sa...

Klockrent inlägg!

"Kontraktet", detta rasistiska slag i luften, riktar sig underförstått mot dem som saknar demokratiska värderingar och respekt för personliga fri- och rättigheter. Därmed kan hyckleriet nå nya höjder. Ty den grupp, rasister och högerextrema, som tycker att detta förslag går i rätt riktning är också de som konsekvent motarbetar social jämlikhet, personlig frihet och integritet.