onsdag, december 12, 2007

Några reflektioner

Hur många pigor ska man egentligen ha?
Som de flesta säkert har sett blev pigavdraget ett fiasko. Bara drygt 1 000 mot regeringens förväntade 45 000 personer har ansökt. Centerpartiet, i gott sällskap av konjunkturinstitutet, förutspådde före valet uppemot 19 000 nya jobb tack vare skatterabatten. Betyder det då att det tusental som har ansökt har anställt 19 pigor var?

Litet dummare än alla vi andra
Idag talade den välförtjänte Nobelpristagaren Al Gore inför riksdagen. Det var en lysande uppvisning. Han lovordade Sverige för att vi kommit längst i klimatarbetet, men påpekade samtidigt att vi likväl inte har gjort tillräckligt. (Något för Reinfeldt att tänka på, för övrigt.)

En halvtimme senare var det dags för EU-nämnden att sammanträda. Mötet leddes av Anna Kinberg Batra (m), som också var den som ställde moderaternas fråga till statsministern om regeringens EU-politik. Det var beklämmande att lyssna till henne; i flera minuter malde hon på om vikten av att EU är attraktivt för konsumenter utifrån - och avslutade med att efterfråga Reinfeldts engagemang i denna sak.

Bara trettio minuter efter att årets nobelpristagare talat i riksdagen om mänsklighetens ödesfråga, om vikten av omedelbara och gigantiska åtgärder för att stoppa en skenande utveckling i fel håll, gör moderaterna klart att för dem allt annat överskuggande är EU:s attraktionskraft på konsumenter utifrån. Det är fräckt, med tanke på konsumtionshysterins massivt negativa miljöpåverkan, och direkt magstarkt med tanke på vad (m)-ledamöterna just lyssnat till i kammaren.

Så, Anna Kinberg Batra, det är fortfarande inte så att stockholmare är smartare än lantisar (som du påstod för några år sedan), men idag bevisade du det många länge har misstänkt: att moderaterna är litet dummare än alla vi andra.

Inga kommentarer: