måndag, oktober 16, 2006

Moderaterna skyller på offren

Å vad synd det är om Cecilia Stegö Chilò. Hon har ju velat rätta till sina "misstag" men de stygga, stygga polisanmälningarna från Radiotjänst och Transportarbetareförbundet har gjort det omöjligt. Snyft snyft, Don´t cry for me Arge'... ahm... Sweden!

Igår deltog två av Stegö Chilós före detta underlydande från tiden som VD för den nyliberala tankesmedjan Timbro i SVT:s program Agenda. En av dem berättade att han hört Stegö Chiló säga i samband med en diskussion om public service att hon skulle vilja bli åttalad för att inte ha betalat TV-licens då det var av pricipiella skäl. Märkligt vad de principerna snabbt glömdes när hon erbjöds en ministerpost. Eller är det så som de två herrarna från Timbro trodde, att hon sattes som kulturminister av Reinfeldt för att försöka genomföra ett systemskifte, ett litet test av vattnet på ett begränsat område så att säga innan det börjar på allvar. Helens inlägg tidigare om hur okunnig hon är på kulturområdet kan stödja den teorin, hon blev inte kulturminister för att främja kulturn utan för att marknadsanpassa den enligt sin nyliberala ideologi.

Gratis inträde på statliga museer har redan försvunnits. Nästa steg av Stegö Chilo var enligt männen från Timbro kanske ett ifrågasättande av TV-licensen och avskaffandet av en stor del av kulturstödet till konstnärer, teatrar och författare etc. Kan de inte överleva på en marknad mot de stora mediakoncernerna så är de enligt nyliberalismen inget att ha.

De två herrarna från Timbro var märkligt frispråkiga, antagligen på grund av att allt de nu säger hinner glömmas på fyra år. Eller det är åtminstone vad de hoppas. De har nu avslöjat sin långsiktiga strategi öppet även om den redan länge varit tydlig för många; Börja med att föra in marknadstänkande och nyliberala idéer på ett litet område där det inte möter så stort motstånd. Gå sen vidare till ett lite större område och våga dig kanske på en liten konflikt, bara den inte blir alltför stor. Prata aldrig om socialförsäkringar, säg bidrag. Kalla det inte arvsskatt, kalla det en dödsskatt. Allt detta kommer gradvis ändra folks sätt att tänka generellt och göra dem mer passiva inför det stora systemskiftet, det av arbetsmarknadsmodell och socialförsäkringssystem.

Jag tror nog ändå på Reinfeldt när han säger att han inte planerar något stort systemskifte denna mandatperiod. Däremot är jag övertygad om att borgarna kommer arbeta intensivt hela mandatperioden för att bereda vägen för det. Om det redan varit på gång under fyra år utan att nånsin bli så där jättetydligt kanske de lyckas vinna nästa val också. Då kan de gå vidare ytterligare en bit osv. Borgarna vet vad som händer om man går för fort fram, det demonstrerade de mot oss när det gällde löntagarfonderna!

Tre av Reinfeldts ministrar har redan varit i blåsväder, två är nu borta. Den moraliska indignationen över fifflande ministrar som han projicerat under tiden som oppositionsledare syns nu inte ett spår av. Han har ju anklagat Göran Persson för att hålla ministrar i blåsvädret om ryggen för länge och socialdemokratin för att vara korrumperad, nu har Reinfeldt bevisat att han själv och hans eget parti är precis likadana och därtill hycklare.

Inga kommentarer: