fredag, oktober 20, 2006

Borgarnas hyckleri

Borgarnas hycklande vet nära nog inga gränser. Nu när det är deras representanter som granskas kommer högljudda krav på att journalisterna ska låta bli att rapportera om oegentligheterna. Framträdande borgare, både inom media och samhället i övrigt, tycker att småsaker som att följa lagen, exempelvis genom att betalat TV-avgiften eller betala barnflickan vitt, inte är något man ska kräva av ledande politiker. SVT-ombudsmannen Claes Elfsberg får arga mail som säger att SVT:s granskning av regeringen visar hur "röda" man är!

Var i helvete fanns dessa starka reaktioner på medias uppgift då det var en socialdemokratisk regering? Var fanns den moraliska indignationen över mediadreven kring t.ex. blöjköp och provsmakande av lösgodis då? Inser borgarna inte hur de själv låter, det är tydligen bara ok att kritiskt granska den ena sidan. De verkar dela FOX News syn på vad "Fair and Balanced" betyder, nämligen "Totally Biased". Endast ren högerpropaganda är tydligen acceptabelt från SVT. Har deras dominans på tidningsmarknaden fått dem att börja tro att opartisk betyder sparka vänster och slicka höger? Det sitter ju kristdemokrater i regeringen nu. De borde framöver inleda regeringssamanträdena med högläsning från Matteus 7:5 eller Lukas 6:42 .

måndag, oktober 16, 2006

Äntligen

Jaa, det var verkligen på tiden. Skönt att äntligen vara av med henne. "Mycket kunnig i de frågor hon skulle ansvara för", säger Reinfeldt enligt SVT text. Vilken värld lever han i egentligen???

Moderaterna skyller på offren

Å vad synd det är om Cecilia Stegö Chilò. Hon har ju velat rätta till sina "misstag" men de stygga, stygga polisanmälningarna från Radiotjänst och Transportarbetareförbundet har gjort det omöjligt. Snyft snyft, Don´t cry for me Arge'... ahm... Sweden!

Igår deltog två av Stegö Chilós före detta underlydande från tiden som VD för den nyliberala tankesmedjan Timbro i SVT:s program Agenda. En av dem berättade att han hört Stegö Chiló säga i samband med en diskussion om public service att hon skulle vilja bli åttalad för att inte ha betalat TV-licens då det var av pricipiella skäl. Märkligt vad de principerna snabbt glömdes när hon erbjöds en ministerpost. Eller är det så som de två herrarna från Timbro trodde, att hon sattes som kulturminister av Reinfeldt för att försöka genomföra ett systemskifte, ett litet test av vattnet på ett begränsat område så att säga innan det börjar på allvar. Helens inlägg tidigare om hur okunnig hon är på kulturområdet kan stödja den teorin, hon blev inte kulturminister för att främja kulturn utan för att marknadsanpassa den enligt sin nyliberala ideologi.

Gratis inträde på statliga museer har redan försvunnits. Nästa steg av Stegö Chilo var enligt männen från Timbro kanske ett ifrågasättande av TV-licensen och avskaffandet av en stor del av kulturstödet till konstnärer, teatrar och författare etc. Kan de inte överleva på en marknad mot de stora mediakoncernerna så är de enligt nyliberalismen inget att ha.

De två herrarna från Timbro var märkligt frispråkiga, antagligen på grund av att allt de nu säger hinner glömmas på fyra år. Eller det är åtminstone vad de hoppas. De har nu avslöjat sin långsiktiga strategi öppet även om den redan länge varit tydlig för många; Börja med att föra in marknadstänkande och nyliberala idéer på ett litet område där det inte möter så stort motstånd. Gå sen vidare till ett lite större område och våga dig kanske på en liten konflikt, bara den inte blir alltför stor. Prata aldrig om socialförsäkringar, säg bidrag. Kalla det inte arvsskatt, kalla det en dödsskatt. Allt detta kommer gradvis ändra folks sätt att tänka generellt och göra dem mer passiva inför det stora systemskiftet, det av arbetsmarknadsmodell och socialförsäkringssystem.

Jag tror nog ändå på Reinfeldt när han säger att han inte planerar något stort systemskifte denna mandatperiod. Däremot är jag övertygad om att borgarna kommer arbeta intensivt hela mandatperioden för att bereda vägen för det. Om det redan varit på gång under fyra år utan att nånsin bli så där jättetydligt kanske de lyckas vinna nästa val också. Då kan de gå vidare ytterligare en bit osv. Borgarna vet vad som händer om man går för fort fram, det demonstrerade de mot oss när det gällde löntagarfonderna!

Tre av Reinfeldts ministrar har redan varit i blåsväder, två är nu borta. Den moraliska indignationen över fifflande ministrar som han projicerat under tiden som oppositionsledare syns nu inte ett spår av. Han har ju anklagat Göran Persson för att hålla ministrar i blåsvädret om ryggen för länge och socialdemokratin för att vara korrumperad, nu har Reinfeldt bevisat att han själv och hans eget parti är precis likadana och därtill hycklare.

fredag, oktober 13, 2006

Apropå mediadrev

Reinfeldts regering har idag suttit en vecka vid makten, bara 207 veckor kvar till nästa mandatperiod börjar. Veckan har präglats av nya ministerskandaler varje dag, och då bara hos moderaternas ministrar. Med andra ord finns det tre andra regeringspartier som knappt ens börjat granskas än.

Jag ska erkänna att jag ibland undrat om ägarfördelningen av landets media påverkat ivern att granska den sittande regeringen och om tidningarna skulle vara lika snabba att kritisera en borgerlig regering som en socialdemokratisk. Den förra regeringen förtjänade helt klart kritik då dess företrädare hade tveksamheter för sig, men det faktum att det i vintras startades nya mediadrev mot socialdemokrater varje vecka gjorde att det kändes som att journalisterna bedrev valrörelse för borgarna. Med viss lättnad kan jag alltså konstatera att fokus nu ligger på borgarna, nyheten om domen mot SSU:s ordförande Anna Sjödin drunknade praktiskt taget i moderat licensfiffel och skattefusk. Någon svensk motsvarighet till FOX News i USA verkar vi inte ha, och det är positivt. Makten granskas oavsett vilken politisk färg den har. Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. Till nästa val måste vi åter kämpa för att få ut vårt budskap. Speciellt här i Skåne är situationen dyster sen tidningen Arbetet försvann, den tidning som en gång grundades av vår egen Axel Danielsson.

Grattis igen Sverige!

De allra flesta som betalar sin Tv-licens kan nu konstatera att era utgifter a fem kronor om dagen ca kommer bli obefintliga. Det har lagts en ny ribba för när man ska betala sin avgift och inte. Knappast har det väl undgått någon som har tillgång till någon media denna vecka att vår nyvalda kulturminister (med fler ministrar) inte har betalt sin TV-licens.

Ni som betalar er avgift till SVT och inte planerar att bli ministrar kan således sluta med det genast!
Det är nämligen en av förklaringarna till varför man inte har betalat. Jag visste inte att jag skulle bli minister. Likaså kan anlitande av svart arbetskraft ursäktas med liknande resonemang!
Ett annat alternativ då det gäller att ursäkta anlitande av svart arbetskraft är att säga att ni inte hade råd att betala vitt. Ribban enligt ett statsråd som uttalat sig i frågan, ligger på en blygsam hushållsinkomst på 17 miljoner per år. Personer med den inkomsten hade ju inte råd att anlita vitt, så vem ska då ha det?

Så det är bra att stänga plånboken Sverige.
Ni som inte vill bli ministrar eller vet att ni inte kommer bli det, kan då sluta upp med att betala och göra rätt för er. Om inte kulturministern betalar för sin TV, varför ska ni (med långt lägre inkomst) göra det?

Grattis återigen Sverige till den nya regeringen!

onsdag, oktober 11, 2006

"Siffernisse"

I dagens partiledardebatt kallade Reinfeldt Göran Persson för siffernisse. Undrar om denna syn på folk som har koll på ekonomi har påverkat det faktum att Reinfeldt nu säger sig inte kunna betala för sina vallöften?

söndag, oktober 08, 2006

Boy, is she in it for a surprise

Sverige har fått en ny kulturminister. Cecilia Stegö Chilò, moderat. Marknadsliberal. Inkompetent. I en intervju med svt visar hon sig totalt okunnig i allt vad kulturpolitik gäller. Hon erkänner det till och med själv; hon har aldrig arbetat med kulturpolitik och hon vet inte vad det handlar om så mycket heller. ”Mycket vita fläckar.” Läs om en typ a vit fläck på Rasmus blogg.

Hon pratar om att självfinansierad kultur är viktig, eftersom ett faktum att en kulturinstitution går runt eller inte, handlar om att vi kulturkonsumenter talar om vad vi tycker är bra och vad vi tycker är dåligt. Sedan pratade hon om att hon är folklig, och då syftar hon på folklig i den mening att folk gillar kvalitet. Och det framgick snart att med kvalitet menar hon opera och institutionsteater. Och om det är så att hon på allvar tror att den här typen av kultur helt och hållet skulle gå runt av sig själv, för att folk (”kulturkonsumenter”) säger att den typen av teater/opera är bra, då kommer hon verkligen få en överraskning… men sedan sa hon ju också att hon inte hade någon som helst koll på hur det funkar med bidragen till olika kulturinstitutioner. Suck.

Vad gäller en av de viktigaste frågorna; public service, går hon helt stick i stäv med sina tankar om att det är viktigt att inte styra kulturens idéinitiativ. Hennes svar på frågan om huruvida public services utbud bör öka eller minska, så svarar hon att hon varken ska eller bör lägga sig i hur stort utbudet är, alltså kvantiteten på public service. Hon menar att hennes roll istället kommer bestå i att vara med och diskutera public services ”identitet” – vad fan nu det innebär? Om hon har hängt med i kulturdebatten inför valet någorlunda, så kanske hon helt enkelt hittat ett finare sätt att säga att vad som ska diskuteras är om huruvida public service verkligen ska fortsätta finnas eller inte. Annars tycker jag att det låter som om hon vill styra själva innehållet och dess inriktning, vilket ju är just det hon gått emot.

Däremot går denna inställning ihop med hennes roll som opinionsbildare, som hon själv talar om med världens största leende – hon menar att rollen som opinionsbildare är hennes främsta roll som kulturminister. Kanske har hon förstått det som att kulturminister är likvärdigt med propagandaminister och tror att public service ska få vara hennes egna lilla åsiktsspridningsmaskin? Hon är ju trots allt en av dem som tycker att svt är alltför vänsterinriktad i sin rapportering av saker och ting. Trots att medieprofessor Kent Asp i en utförlig studie visar att det är tvärtom; svt, precis som annan media, rapporterar till fördel för högern. Detta kan du läsa mer om här och här.

Vart fan är världen på väg egentligen? Reinfeldt verkar i sitt val av regering funderat på vem som kan göra mest skada på vilket departement och sedan satt den personen på det departementet. Läs mer om detta i Anna-Lenas inlägg.

För att avsluta det här inlägget kan jag ju påpeka att jag knappast är ensam om att tycka att valet av kulturminister är minst sagt tveksamt. I en webbundersökning som DN kultur gör har nu när jag skriver detta 55% (motsvarande 1628 röster) tyckt att valet är DÅLIGT. Jag tvivlar starkt på att alla dessa röster kommer från den så kallade "kulturvänstern", utan är helt övertygad om att det rör sig om kulturintresserade människor på båda kanter.

lördag, oktober 07, 2006

A fronte praecipitium a tergo lupi

"It was the best of times, it was the worst of times" - Så börjar Dickens klassiker A Tale of Two Cities. På samma sätt ser jag på socialdemokratins regeringsinnehav de gångna 12 åren. Jag är övertygad om att borgerligheten nu tar över ett land som är mer framgångsrikt och mer rättvist än vad det skulle ha varit om de själva fått hållas alla dessa år. Samtidigt har det varit påfrestande för socialdemokratin. Saneringen av ekonomin har varit svår för många människor och det har vuxit fram en bild av att sossarna inte längre är vad de en gång varit, att de inte längre bryr sig om vanligt folk. Jag kan hålla med om att den ideologiska prägeln hos partiet inte alltid varit så tydlig, och därför är det på sätt och vis befriande att åter vara i opposition. Nu när våra förtroendevalda inte måste vara pragmatiska hela tiden kan partiet åter finna styrka i dess grundvärderingar och koncentrera sig på vad som är rätt och fel snarare än realpolitiskt möjligt. På första maj behöver inte ens tanken uppstå att vi egentligen kanske demonstrerar mot oss själva, att om vi bara struntade i alla tankar om samförstånd skulle kunna genomföra kraven på lika lön för lika arbete, stärkande av kollektivavtalen och full sysselsättning.

Samtidigt som regeringsskiftet kan ha dessa positiva effekter på vårt parti fruktar jag att landet inte har lika stor tur. För oss svenskar gäller nu orden i rubriken - Ett avgrundsstup framför, vargar bakom!

Grattis Sverige!

Detta eviga regnande.
Hela veckan har solen skinit och nu är det helg. Då måste det förstås regna.
Glöm den där skogspromenaden, förutsatt att du inte har en gummijolle med dig som du kan paddla fram i.
Eller för all del, varför inte ta med baddräkten? På det sättet kan du välja motionsform; simning eller promenad.

Vi har fått en ny regering i landet. Moderaterna, mauderaterna, folkparteiet och kristdemokraterna. Kd fick socialministern. Kd, som förespråkar vårdnadsbidrag, traditionella värderingar och vänder sig mot allt som inte faller in under heteronorm eller för all del, kärnfamiljsnorm, ska inneha en socialministerpost.


Folkparteiets Leijonborg ska bli utbildningsminister. Borgarna har enats om en ny skolpolitik. Hårdare tag, betyg från sjätte klass och en mer segregerad skola beträffande teoretiska program och yrkesinriktningar ska motivera barn och ungdomar att lära sig mer. Om inte moroten fungerar, låt oss ta fram piskan! Kanske återinföra rottingen om nu inte betygen hjälper till med att stressa fram kunskap hos barnen?

Att mauderaterna fick näringsministerposten ger Maud en plattform för sina försämringar i anställningsskydd. Sämre trygghet ger fler jobb menar mauderaterna.

Grattis Sverige, här har ni er regering. Jag röstade inte på den.