tisdag, september 05, 2006

Angående "Leijongate"

Igår måndag framträdde Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg i TV och sa att han absolut inte trodde att någon i högsta partiledningen känt till att ledande personer i ungdomsförbundet brutit sig in i socialdemokraternas interna datasystem, och han tillbakavisade alla påståenden om att olagligt insamlad information påverkat Folkpartiets valrörelse. Idag framträdde Leijonborg åter i TV och berättade att han sen i söndags känt till att partisekreteraren Johan Jakobsson varit informerad om intrången sedan mars månad. Jakobsson hade i sin tur fått informationen från partiets presschef Niki Westerberg. Om inte detta var illa nog så har nu även Folkpartiets skolpolitiska talesman Jan Björklund bekräftat att man använt olaglig förhandsinformation för att snabbt kontra eller rent av förgripa socialdemokratiska utspel. Leijonborgs försvar går idag istället ut på att det är löjligt att tro att förhandsinformation om motståndarens planer skulle vara användbara i en valrörelse och att det är synd om Folkpartiet som tagits på bar gärning med olagligheter eftersom man nu inte får prata politik som man allra helst vill. Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin går steget längre genom att hävda att Socialdemokraterna minsann känt till i flera månader att deras mest hemliga valstrategier och planer kunnat läsas av motståndaren, detta alltså mitt i den hårdaste valrörelsen i mannaminne. All skuld för uppståndelsen ligger enligt Littorin på socialdemokraterna som medvetet försökt peta bort moderatledaren Fredrik Reinfeldt och hans utfrågning i SVT från nyhetsplats genom att med flit ha släppt nyheten om skandalen nu.

Jag vet inte vilken utfrågning Sven Otto Littorin sett eller vad han betecknar som en positiv nyhet, men det utdrag från utfrågningen som visades på nyheterna visade en moderatledare hårt pressad att försvara sin hetsjakt på de arbetslösa. Till slut fann sig Reinfeldt tvingad att säga något i stil med att arbetslösa kan vänja sig vid en lägre levnadsstandard. Hade jag varit moderat mediastrateg hade jag tackat högre makter för att det klippet i nyhetssändningarna snabbt böts ut mot fifflande folkpartister.

Mest träffande var dock inslaget i Aktuellts 21-sändning om Folkpartiets profilering som det ärliga partiet, där reportern sa följande:
"Enligt Folkpartiets eget politiska program skulle nu polisiära och sociala insatser med tydliga åtgärder, möjligen hårdare straff och rehabilitering vänta de liberaler som misstänks för brott i partiets namn, om de befinns skyldiga."


P.S. I dagens Sydsvenskan fanns en insändare om att socialdemokratiska partiföreträdare var ofördskämda, Leif Pagrotsky har tydligen vid något tillfälle kallat grundpremissen i en fråga för "skitsnack". Få se om samma person skriver in och är upprörd över att Lars Leijonborg kallat en fråga "löjlig"...

Inga kommentarer: