Axel Danielsson - f: 15/12 1863, d: 30/12 1899. Journalist, politiker, teoretiker - socialdemokrat.
måndag, september 18, 2006
Slaget om välfärden
”Den enda vägens politik” visade sig leda till ett stort hål i de offentliga finanserna som resulterade i hög arbetslöshet och en känsla av uppgivenhet hos ungdomarna som inte såg någon framtida möjlighet till anställning.
Efter en tid av socialdemokratiskt styre började det vända. Det fanns möjlighet till satsningar, förbättringar, reformer.
Tänderna skulle bli en del av kroppen och trygghetsboende skulle byggas till de äldre. Miljöfrågorna skulle lyftas fram och satsningar skulle genomföras för att arbeta bort hemlösheten. Taket i A-kassan höjas och pengar skulle satsas på att få upp lönerna för de kvinnor som sliter ut sig inom vården.
Dessa satsningar går nu i graven.
Igår slog slaget om välfärden. Välfärden förlorade. Framtiden är oviss och den obehagliga känslan i magen växer sig allt större. Inte för min egen skull. För de mest utsattas skull. För framtidens skull. Och sist men inte minst, för kvinnor i offentlig sektors skull.
lördag, september 16, 2006
En partikamrat lämnar oss
Ångesten har börjat gnaga nu...
Jag har en dryg detaljerad tenta imorgon, två veckor in på den nya terminen (läser ”hur man blir en god kapitalist A”, dvs företagsekonomi), men jag måste pausa lite i mina studier inför denna för att skriva av mig lite ångest.
Imorgon kan slaget vara förlorat. Mina kamrater är nu ute på stan tillsammans med både fränder och motståndare för en sista attack – ett sista försök att få ut vårt budskap innan det ödesdigra.
Imorgon kan slaget vara förlorat och det finns inget mer jag kan göra för att vinna det. Det finns ingenting mer jag kan göra för att få folk att inse att vi imorgon mycket väl kan få se hela det svenska välfärdssystemet rasa under våra fötter.
Det samhälle som vi jobbat för att bygga upp i nu över hundra år, kan gå om intet på fyra. Inom fyra år kan det mycket väl vara så att man för att försörja sig måste ha tre skitjobb, jobba tolv timmar om dagen och be till en gud man antagligen inte tror på att man inte får cancer. Att man inte råkar ut för en trafikolycka.
Det är bäst att man inte jobbar på en förvaltning någonstans i landet, för då kanske man, efter imorgon, inte har något jobb kvar. Det är bäst att man inte blir sjuk, för ens socialförsäkring kan efter imorgon vara borta.
Det är bäst att man har ett sparkonto som klarar en hel del smällar, för efter imorgon kanske din lön sänks – för genom att ta bort arbetsgivaravgiften är det precis vad som händer… arbetsgivaravgiften är en del av din lön. Den går till dina sociala försäkringar. Och man får väl någonstans anta att om de sociala försäkringarna inte längre kommer att betalas på det sättet, så måste de betalas på annat. Och eftersom skatterna ska sänkas på diverse andra sätt också, lär det inte vara samhället som står för de försäkringarna.
Det är bäst att man inte är pensionär – då kommer man att behöva betala mer till samhället än vad andra gör, trots att man har mindre redan från början.
Fan. Det är bäst att ”alliansen” inte vinner. Men fan. Det ser ut som om det är de andra sakerna man kommer att få lägga sitt hopp till istället.
onsdag, september 13, 2006
onsdag, september 06, 2006
Ingen människa är en ö
"De normer för "kvinnlighet" och "manlighet" som finns i vårt samhälle idag hotar individens frihet att själv välja hur han eller hon vill leva sitt liv". Moderatkvinnorna
Detta låter som en god utgångspunkt kan man tycka. Så långt är jag fullt med. Problemen, enligt min uppfattning, kommer i meningarna nedanför. Man säger att man inte kan lagstifta bort "dåliga attityder" och att lösningen ligger på det individuella planet.
"Det är vi människor som i olika situationer påverkar varandra. Det är bara vi själva som kan och bör påverka våra normer och livsmönster. Genom att lyfta fram goda exempel kan vi arbeta för ett mer jämställt samhälle. Om vi visar att en ledare inte alltid är en man så kan vi börja bryta föreställningen om att ledaregenskaper är manliga egenskaper. Genom förebilder kan vi ifrågasätta och bryta den manliga normen". Moderatkvinnorna
Jag tror inte heller att lagstiftning är en ensam lösning på problemen. Jag ser lagstiftning som en del av en lösning. Normer och värderingar förändras av olika anledningar, och lagstiftning är ett verktyg bland andra. Däremot kan lagstiftning bli en kraftig normativ markering i en fråga. Samtidigt som moderatkvinnorna hävdar att det finns ett socialt tryck med könsroller etc, mer eller mindre hävdar att det finns ett strukturellt problem, så hänvisar man ändå till en lösning som inte finns på det strukturella planet utan på individnivå. Man menar att en ensam människa ska stå emot ett tryck som finns i hela samhällskroppen. Ett kollektivt problem kräver kollektiva lösningar. Att lägga ansvaret på den enskilde är bara ett sätt att göra det enkelt för sig.
Ingen människa är en ö.
Om att packa kassar på Wal-Mart
tisdag, september 05, 2006
Angående "Leijongate"
Jag vet inte vilken utfrågning Sven Otto Littorin sett eller vad han betecknar som en positiv nyhet, men det utdrag från utfrågningen som visades på nyheterna visade en moderatledare hårt pressad att försvara sin hetsjakt på de arbetslösa. Till slut fann sig Reinfeldt tvingad att säga något i stil med att arbetslösa kan vänja sig vid en lägre levnadsstandard. Hade jag varit moderat mediastrateg hade jag tackat högre makter för att det klippet i nyhetssändningarna snabbt böts ut mot fifflande folkpartister.
Mest träffande var dock inslaget i Aktuellts 21-sändning om Folkpartiets profilering som det ärliga partiet, där reportern sa följande:
"Enligt Folkpartiets eget politiska program skulle nu polisiära och sociala insatser med tydliga åtgärder, möjligen hårdare straff och rehabilitering vänta de liberaler som misstänks för brott i partiets namn, om de befinns skyldiga."
P.S. I dagens Sydsvenskan fanns en insändare om att socialdemokratiska partiföreträdare var ofördskämda, Leif Pagrotsky har tydligen vid något tillfälle kallat grundpremissen i en fråga för "skitsnack". Få se om samma person skriver in och är upprörd över att Lars Leijonborg kallat en fråga "löjlig"...