onsdag, mars 31, 2010

Höginkomsttagare värda 23 gånger mer än barnen i Högeralliansens Sverige

I dag presenterar den borgerliga regeringen en satsning på barn och och unga. Den omfattar totalt 820 miljoner kronor. Det kan jämföras med den skattesänkning på nästan 19 miljarder högern givit den tiondel av befolkningen med högst inkomster, det vill säga personer som tjänar mer än 52 000 kronor i månaden.

19 miljarder är mer än 800 miljoner - närmare bestämt 23 gånger mer. Men så är det alltså att i högerns Sverige värderas den rikaste tiondelen av befolkningen 23 gånger högre än landets alla barn och unga. Ska vi verkligen låta oss nöjas med det?

Källor:
Aftonbladet
Svenska Dagbladet
Statistiska centralbyrån
Rödgrön.se "Högerpolitiken klyver Sverige"

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar:
- Ska vi verkligen acceptera att folk får behålla mer av sin lön när vi istället kan välja att ge folk bidrag!?
.......Som vanligt anser extremvänstern att människors intjänade pengar egentligen tillhör staten och därefter skall de fördelas ut igen i form av bidrag förutom den lilla del som den storsinta staten har låtit dem få behålla från första början av ren och skär godhet.....

Wonder Warthog sa...

...och "Anonym 1:20" kommentar visar hur högern tänker. "Mina barn och andras ungar" med andra ord. Samma "Anonym" har säkert parasiterat på mina skattemedel när han/hon växte upp!

Anonym sa...

Vem har sagt ett ord om att inte betala skatt så alla barn kan gå i skolan?
Det är bara tröttsamt att se er hela tiden se på människors lön som om det vore statens pengar, som man sedan låter medborgarna få tillbaka en del av, i form av bidrag.

Oscar Peterson sa...

Nu tror väl inte du att alliansen enbart lägger 820 miljoner på barnen. Det bekostar ju inte ens skolgången för våra lågstadieelver. Det handlar om 820 miljoner extra. Det är väl bra?

Varför gnäller ni sossar på allt? Varför inbillar ni er att det bara är "de rika" som fått skattesänkningar? Jobbar ni inte? Själv är jag en normalinkomsttagare som är verkligt glad åt att få 1200 kr mer varje månad. Det tänker upp mina pendlingskostnader så jag kan ta mig till och från mitt arbete. Det är väl bra?

Anonym sa...

Sossar ser på skattesänkningar som kvinnor ser på REA.
- "Det var hundra kronor rabatt så jag köpte två par så nu har jag TJÄNAT tvåhundra kr!"

....Man GER inte en skattesänkning. Man låter däremot att ta lika mycket av de pengar som egentligen är medborgarnas från första början.

Daniel sa...

Anonym 1:

Vi är alla beroende av varandra för vårt välstånd och för vår välfärd. Den gemensamma sektorn ser till att det finns utbildad arbetskraft, att miljö- och hälsoskyddsregler efterlevs, att det satsas på forskning, utveckling och infrastruktur. Jag har aldrig påstått att det är gratis, men alternativen till att inte hjälpas åt med sådant vi alla behöver förskräcker. Det är rimligt att de som når höga inkomster betalar en större andel - i gengäld ska de få full tillgång till den gemensamma välfärden. Det är rimligt därför att skattesystemet är utformat så att ingen förlorar pengar på att tjäna pengar. Att påstå något annat är ohederligt.

Men det är också rimligt, just därför att många med höga inkomster dels har förlitat sig på det gemensamma (via till exempel utbildningsväsendet) för att kunna nå en hög inkomstnivå. Fast det finns ytterligare skäl. Det har nämligen visat sig att åtskilliga av de parametrar som i princip alla är eniga om definierar ett gott samhälle - låg spädbarnsdödlighet, låg kriminalitet, höga utbildningsresultat, trygghetskänsla, låg ohälsa i psykisk sjukdom - korrelerar med inkomstjämlikhet. Genom att fördela välståndet jämlikt kan vi alltså inte bara satsa för att bygga Sverige starkt inför framtiden utan också göra det litet mänskligare. Det är både klokt och långsiktigt.

Du, anonym, bör komma ihåg att i flera av jordens rika länder oroar sig också en relativt välbärgad medelklass över sjukvårds- och utbildningskostnader.

Oscar Peterson:
Högerregeringens satsning på barn och unga är på 820 miljoner kronor. Dess satsning på den rikaste tiondelen av befolkningen uppgår till 19 miljarder. Det är inte så bra. Det ger inga nya jobb utan bara ökade klyftor och mindre personal i skolan.

Jag ska också berätta något spännande för dig, Oscar: Jag jobbar! Och jag tycker ändå att det är vansinnigt att sänka skatten mest för dem med riktigt höga inkomster och riktigt stora förmögenheter. För, återigen, det ger inga jobb utan bara ökade klyftor och sämre välfärd.