fredag, juli 21, 2006

Nyheterna har den senaste veckan präglats av Israels militäroffensiv mot Libanon - där ryker tesen om den demokratiska freden. Libanon höll fria parlamentsval utan utländsk inblandning så sent som i juni 2005 men det har inte hindrat Israel att anfalla ett helt land för att komma åt Hizbollah.

Vi har under de senaste åren fått lära oss begreppet "collateral damage". Det är vad USA kallar det när de bombar civila. Israel vidareutvecklar konceptet genom att praktiskt taget uteslutande bomba civila mål i hopp om att även träffa Hizbollah, liksom på tur. Släpper man bara tillräckligt många klusterbomber på bostadsområden kommer ju åtminstone någon enstaka Hizbollahsoldat att träffas, det säger ju sig självt. Israel uppmanar visserligen alla civila att lämna området, synd då bara att de redan bombat alla vägar, broar och flygfält. Antiterroristoperationer kallas allt detta, men man ska benämna saker vid dess rätta namn - Statsterror.

Svenska staten har avsatt 50 miljoner kronor för att evakuera de tusentals svenskar som befinner sig i området och som överhuvudtaget kan ta sig till uppsamlingsplatserna. Den siffran kommer säkerligen stiga. Fakturan bör i vilket fall skickas till Israel.

2 kommentarer:

Eklindh sa...

Eller så kanske det är så att dom som blev evakuerade skall stå för en del av notan med?

Men det är klart skicka fakturan till Israel så får vi aldrig se dom pengarna igen.

Anonym sa...

Jo det är ju verkligen rimligt att de som evakueras ska betala för att andra bombar?