söndag, mars 25, 2018

Om bin och människor


Trots titeln är Maja Lundes Binas Historia ingen faktabok, det är en roman. Men läsaren blir kunnig på vägen. Lunde väver ihop tre historier från olika tidsepkoer till en vacker skildring av människans relation med honungsbiet, denna vänliga och livsnödvändiga insekt.

Vi får följa forskaren William som i mitten av 1800-talet kämpar mot depression och konkurrens från andra vetenskapsmän. Ska det bli han eller någon annan som revolutionerar biodlingens svåra konst?

Vi får ett gripande porträtt av biodlaren George som 150 år senare slåss för sin biodlings överlevnad. Både mot storindustrin och den annalkande bidöden. Ska han klara sin gård, ska han få sin son att vilja axla manteln efter honom?

Och vi får följa Tao som efter den stora bikollapsen tvingas arbeta långa dagar uppe i fruktträden med att pollinera varje blomma för hand. Under en av få lediga dagar går hon till fruktodlingen tillsammans med sin man och deras treårige son, Wei-Wei. Hon vill för en gångs skull bara kunna njuta av blomningen. Men så händer något. Wei-Wet blir plötsligt svårt sjuk. Han förs bort med helikopter, Tao vet inte vart. Hon får inga svar. Vad är det som hänt? Och vad gör myndigheterna med Wei-Wei?

Binas Historia är tre romaner i en, en romantisk historia från 1800-talet, en socialrealistisk berättelse från nutiden och en dystopisk skildring av livet efter bidöden. Under handlingens gång vinner den fart. Blir nästan en thriller. Och slutet, när allt binds samman, det ger både hopp och förtvivlan.

Maja Lundes språk är enkelt utan att vara torftigt. Trots att hon skriver om de tre karaktärerna i jag-form lyckas hon med små nyanser ge karaktärerna varsin egen, unik röst.

Och det är rösterna som engagerar. Det är sant att utan bin får vi skörbjugg inom några år. Det blir ju inga fler citroner, clementiner eller limefrukter. Det är sant att utan bin kommer vi, bara i Sverige, att årlign gå miste om frukt och grönt till ett värde om 200 till 400 miljarder kronor. Det är lika mycket som all sjukvård kostar.

Men sådana fakta är abstrakta. I Maja Lundes berättelse får siffrorna liv, de lyfter och kommer surrande gentemot läsaren: Binas historia är mänsklighetens historia.

Deras framtid är vår framtid.

Inga kommentarer: