tisdag, februari 21, 2012

Även kungligheter får barnbidrag

I dagens DN kan man läsa om att Viktoria och Daniel "måste" ta emot barnbidrag när tillökningen är ett faktum. Man undrar om det var en nyhet för DN att det allmänna barnbidraget är generellt och omfattar rik som fattig i det här landet. Det är väl inte heller särskilt uppseendeväckande eller ens upprörande att det är så. En första tanke hos många kan vara att det kan tyckas märkligt att de inte kan välja att avstå från barnbidraget - de har knappast behov av det. Om man däremot funderar över varför man har valt ett generellt bidrag blir det hela lite mer begripligt. En anledning som angavs när bidraget infördes var att man inte ville få en koppling till den gamla fattigvården. Man ville inte stigmatisera, stämpla dem som fick bidraget som fattiga. Det handlade om att undvika ett nytt fattigstöd. Att barnbidraget utgår till alla har också effekten att det har en bred legitimitet hos många. Dessutom, om det nu är så att de unga tu inte vill behålla barnbidraget är det väl inget som hindrar dem att betala tillbaka pengarna till staten. Även om dom "måste" få barnbidrag, måste de väl knappast behålla det.

2 kommentarer:

Johnny sa...

gEn enkel lösning hade ju varit att ställa barnbidraget automatiskt mot taxerad inkomst, visst, alla otäcka nolltaxerare och andra skattetrollkonstnärer hade ju då smugit rakt igenom nätet, men på det stora hela hade det sannolikt fungerat väldigt rättvist.

Lisa sa...

Jo, det finns rent konkreta hinder att betala tillbaka barnbidraget till staten. Det fungerar liksom inte så att du kan knalla in på Försäkringskassan , ta en nummerlapp och lämna över en sedelbunt med orden
- De här pengarna behöver inte jag!

Lika lite kan jag som är emot de ständiga jobbskatteavdragen som nästan bara gynnar rika gå förbi Skattevetket och lämna tillbaka pengarna eftersom jag inte tycker att de där extra hundralapparna är värda alla ständiga nedskärningar i sjukvård och skola.