tisdag, november 03, 2009

Men vad tusan är det du säger, Berit Högman?!

Centerpartiet presenterade i dag den senaste versionen av sitt återkommande förslag om att sänka lönerna för unga med jobb. Denna gång föreslås att lönen sänks med en tredjedel av en ordinarie lön. De förslagen brukar lika regelmässigt avvisas av en enig rödgrön trio. Så är icke längre fallet. En av Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talespersoner, Berit Högman, kommenterar Centerpartiets utspel så här: "Man ska inte alls avfärda den här typen av förslag, men det är A och O att man är överens med de fackliga organisationerna. Nivån vill jag inte ta ställning till, men ingen är ju betjänt av att lönen blir så låg att den inte går att leva på."

Det är så att man baxnar. Vad i helvete säger människan?! var min spontana reaktion när jag läste uttalandet för första gången. För som Josefin Brink (V) säger: "Det är ett utomordentligt dåligt förslag. Det finns ingen anledning att ha en särskild lön för unga: ska de göra samma jobb ska de naturligtvis ha samma lön." Och där skulle man egentligen kunna sluta. Men inte nog med det - ganska omfattande forskning visar att låga löner som ung innebär låga löner som gammal. Med Centerpartiets förslag är det framför allt branscher med redan låga lönelägen, med hög konkurrens om jobben, som kommer att dra nytta av lägre lönekostnader. Några nya jobb skapas sannolikt inte. Som vanligt drabbas de utsatta värst.

Om Berit Högmans uttalande är sanktionerat av partiledningen, ja då kan partiledningen nog se sig i stjärnorna efter de ungas röster. Samvetet kan den över huvud taget glömma att finna. Ty man ska - faktiskt - som socialdemokrat reflexmässigt avvisa tankar om skitlöner till unga. Annars är man bara en liten lort.

PS Särskilt oroande är det att Högman sitter i programkommissionen som i dagarna fick kongressens uppdrag att till nästa ordinarie partikongress, år 2013, utarbeta ett nytt partiprogram. Hur ska detta egentligen sluta?! DS

4 kommentarer:

Britta Sethson sa...

det enda man kan hoppas är att hon är felciterad-

annars bör hon ställa sin plats till förfogande i programkommissionen

Anonym sa...

Självklart skall detta förslag förkastas.....

I vänsterns Sverige skall en ung ha en praktikplats med A-kasseersättning från staten!

// Peter

Daniel sa...

Peter, det är i borgerlighetens Sverige som landet har fått EU:s näst högsta ungdomsarbetslöshet. Det är därmed den svenska borgerligheten som har gjort ungdomarna till bidragstagare, för som arbetslösa får de nu i flera fall inte ens sin arbetslöshetsförsäkring utan socialbidrag.

Det säkraste sättet att öka chansen för unga att få jobb är att göra Reinfeldt arbetslös.

Malin Maria Hanson sa...

Är jag och Berit Högman med i samma parti? Är vi verkligen? Jag är rädd att det inte finns plats för oss båda.