torsdag, juli 16, 2009

Smör är EU så svagt för

I dag rapporterar Sveriges Radio och E24 om att den Europeiska unionen ska stödköpa 31 000 ton smör och 51 000 ton skummjölk. Kostnaden beräknas uppgå till nätta 280 miljoner kronor. Det nya lagret ska fylla på den mängd man fram till den 25 juni hade köpt - nämligen 81 000 ton smör och 203 000 ton skummjölkspulver. Syftet är, naturligtvis, att hålla världsmarknadspriserna uppe. Det hela motiveras så här av kommissionen och rådet:

"Det är viktigt att dessa åtgärder till stöd för marknaden, i synnerhet offentlig intervention, fortsätter att tillämpas så länge som det är nödvändigt för att undvika ytterligare prisfall och störningar på gemenskapsmarknaden."

Sådan är alltså den statskapitalistiska Europeiska unionen. Den uppmuntrar vår del av världen till överproduktion och subventionererar för skattemedel denna. Alternativet, att låta fattiga människor i andra länder bygga upp sitt eget jordbruk och under uppbyggnadsfasen av ett sådant använda det europeiska livsmedelsöverskottet till att föda undernärda, svältande barn, finns inte på de europeiska makthavarnas karta.

Margot Wallström. I en bok för några år sedan ställde du frågan om varför det är så svårt att älska EU. Behöver du verkligen fortfarande hjälp med svaret?

Fan ta kapitalismen, denna onda skapelse. Må den ruttna i evighet på historiens skräphög.

PS Ja, jag är jävligt arg på EU i dag. Men ibland är humor bättre än ilska. Därför befaller jag er att titta på nedanstående klipp - för en stunds skratt mitt i allt EU-elände. DS

2 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Jo... Det här kan knappast sägas bättre än du säger det.

Anders Örbom (VSF Lund) sa...

Helt off topic men jag har försökt få tag på någon i LSSK som är i Lund / är nåbar under sommaren för att diskutera ett ev samarbete kring ett fildelningsprojekt. Har skickat meddelanden till Henrik M och Martin L på facebook men inte hört något. Den här bloggen verkar ju aktiv iaf så ni kanske vet någon som är bättre att kontakta?