onsdag, april 04, 2007

Fastighetsskatten igen

Även jag tänkte ge min syn på alliansens senaste exempel på sin "ta från de fattiga"-politik!
Det tyngsta argumentet mot fastighetsskatten har brukat vara att gamla människor som bott i sin bostad hela livet riskerar att tvingas flytta då deras område blir populärt bland det rika folket. Då huspriserna pressas upp ökar taxeringsvärdet och därmed även fastighetsskatten på 1% av taxeringsvärdet - Den stackars gamla änkan tvingas sälja sin bostad. Detta var kanske ett problem förrut men den förra regeringen införde ju ett tak för hur hög fastighetskatten kunde bli. Ingen, varken fattig eller rik, betalar mer än 4% av sin inkomst i fastighetsskatt! Det hjärteömmande problemet var alltså redan löst, människor tvingades inte alls bort från hus och hem av hög fastighetsskatt!
De flesta kommer inte att tjäna på det nya systemet då det istället införs en kommunal avgift på 4 500 kr per fastighet (max 1% av taxeringsvärdet). Enligt en ekonom som gästade dagens Gomorron Sverige i SVT kommer 6 av 7 människor inte vinna något alls på förändringen. Väldigt få har innan betalat mer än 4 500 kr per fastighet. Tvärtom kommer 6 av 7 människor förlora på det den dag de eventuellt vill sälja sin fastighet då realisationsvinstskatten höjs från 20 till 30%! Nej, det är de redan besuttna med miljonvillor på ställen som Danderyd, Ekerö, Täby, Lidingö, Nacka, Vaxholm, Vellinge, Lomma och andra rikemansområden som kommer få fickorna fyllda med extra kontanter att spendera på champange i "Troppan".
I gårdagens nyhetssändningar i SVT intervjuades en glad kvinna i Lidingö. Hennes hushåll skulle direkt tjäna 35 000 kr på det nya systemet. Pengar som hon desperat behöver, eller..? Om fastighetsskatten innan varit minst 35 000 så har hushållet A) antingen betalat 1% av taxeringsvärdet på fastigheten som då är värderad till ca 3,5 miljoner kr eller B) betalat max 4% av inkomsten i fastighetsskatt vilket betyder en taxerad inkomst på 875 000 kr.
Min pappa står som ägare till två fastigheter, ett radhus och en fritidsbostad. Enligt skatteverkets preliminära beräkningar för 2007 ska han i år betala en sammanlagd fastighetsskatt på 4 326 kr. Med borgarnas nya system som börjar gälla 2008 skulle han betala 2 x 4 500 kr, dvs 9 000 kr, men då regeln om att man inte betalar mer än 1% av taxeringsvärdet finns kvar och ingen av fastigeterna, varken enskilt eller tilsammans, har värderats över 450 000 kommer han att betala ett lägre belopp. Det kommer dock inte att bli lägre än de 4 326 kr han betalar idag, avgiften kan snarare öka kostnaderna några hundralappar. Istället kommer han vid en eventuell försäljning betala 50% högre reavinstskatt (20% + 10% = 30%). Om den ökade lönsamheten av att äga fastigheter i sin tur driver upp inflationen kommer vanligt folks köpkraft dessutom minska. Det är alltså tydligt att det bara är de som redan har det väl förspänt som tjänar något alls på avskaffandet av fastighetsskatten!
Om du vill roa dig med se i vilka kommuner folk kan tänkas tjäna på avskaffandet av fastighetsskatten kan du på SCB granska kommunernas medelinkomster.

Inga kommentarer: